Kongskilde vandmølle

I middelalderen anlagde munkene fra Sorø Kloster en vandmølle ved Kongskilde, som blev brugt til at male mel. I hundredvis af år blev vandets kraft brugt til produktion af fødevarer og elektricitet på præcis dette sted.

Når man ikke lige ved det, så kan det være svært at se, at der har været en vandmølle, men der er mange muligheder for gode oplevelser mens du går på jagt efter de mange spor af  vandets kraft gennem tiderne ved den gamle mølle, som i dag huser  Kongskilde Naturcenter.

Viden om Vandkraft

Oplevelser ved Kongskilde mølle

Inspiration til undervisningen

Relation til FNs verdensmål
Vandkraft har også betydning for verdensmålene, som handler om, hvordan vi kan skabe en bedre og mere bæredygtig verden. Det er dog ikke altid entydigt.

Delmål 6.6 handler om at beskytte og genoprette økosystemer i og omkring vand. Udnyttelse af vandkraft kan forårsage store forstyrrelser i det lokale økosystem, især med hensyn til flodernes dyreliv. Læs mere

Samtidig er vandkraft den førende vedvarende energikilde i verden og producerer praktisk taget ingen udledninger, som kan påvirke klimaet eller miljøet, i hele produktionsfasen. Læs mer