I Danmark er vi så heldige, at vi alle sammen kan få rent vand fra vandhanen så snart vi drejer på håndtagene. Men mange steder er vores rene vand truet af forurening og vores store forbrug. Derfor skal vi passe bedre på vandet. Her er nogle billeder og korte tekster, der kan give inspiration til gode snakke i børnehøjde om hvorfor vi skal passe på vandet.
Der er masser af grundvand i den danske undergrund, men der er ikke lige meget alle steder. Og nogle steder bruger vi mere vand, end det er godt at pumpe op fra undergrunden. Der er mest grundvand i Jylland. Men vi bruger mest vand omkring København, hvor der bor mange mennesker.
Hvis vi pumper for meget grundvand op, så risikerer vi, at der bliver mindre vand i vandløb og søer. Det kan gå udover dyr og planter i naturen. Og i sidste ende kan vi risikere, at vi ikke længere kan pumpe rent vand op fra undergrunden.
Mange steder trues grundvandet også af forurening. Giftstoffer fra industrien og landbruget trænger gennem jorden og ned i vores drikkevand, så vi ikke længere kan bruge det. Faktisk er der hvert år flere vandforsynings steder, der må lukke på grund af forurening.
Det er derfor vigtigt, at vi hjælpes ad med at passe godt på det vand, som vi har. Det kan vi gøre ved at spare på vandet og forhindre forurening. På den måde sikrer vi, at vi også har vand fremover til vores børn og børnebørn.