Du har brug for at drikke 1 til 1,5 liter vand hver dag. Men de fleste børn drikker kun 0,5 liter vand om dagen. Hvor meget vand drikker du? Her kan du se hvor meget 1,5 liter vand egentlig er og hvorfor du har brug for at drikke så meget vand.

 

Vejledning til de voksne: Brug billederne og de korte tekster til at tale med dit barn om, hvor meget vand ,der er behov for at drikke og hvorfor det er vigtigt. Du finder mere viden i voksenhøjde nederst på siden. God fornøjelse.

 

1,5 liter vand er ligeså meget, som kan være i halvanden mælkekarton.

Eller 3 drikkedunke:
Hvis du får skolemælk, så kan du nøjes med at drikke 2 drikkedunke med vand.
Saftevand, juice og sodavand tæller altså ikke…
Der er mange gode grunde til at drikke vand. Din hjerne har brug for vand, så du kan vare frisk i skolen hver dag. Hvis du ikke får vand nok, kan du blive træt og få ondt i hovedet.
Dine tarme har også brug for vand til at fordøje den mad du har spist. Hvis du ikke får vand nok, så kan du også få ondt i maven.
Du kan se på tisset om du skal drikke mere vand. Hvis dit tis er gennemsigtigt så er det fordi du har drukket vand nok.

Viden i voksenhøjde:

Den officielle anbefaling fra fødevarestyrelsen og sundhedsstyrelsen er, at skolebørn har brug for ca. 1-1,5 liter vand om dagen. Det kan selvfølgelig variere, alt efter barnets vægt, hvor meget det sveder og mængden af fysisk aktivitet. Vores krop mister dagligt mellem 2 og 2,5 liter væske gennem udånding, sved og urin. Derfor skal der selvfølgelig også noget den anden vej for at bibeholde balancen. Vi får kun ca. halvdelen af væsken tilbage i kroppen gennem den mad, som vi spiser. Drikker vores børn kun en halv liter vand om dagen, så mangler de altså en hel del væske!
Hjernen består af 85% vand.
Når vores børn ikke får vand nok kan de få hovedpine, dårlig koncentration, irritation og dårlig reaktionstid. Selv vores børns regne og læse færdigheder kan blive reduceret ved væske mangel. Faktisk kan et væsketab på bare 2 % af barnets kropsvægt kan nedsætte præstationsevnen med op til 20 %.
Fordøjelse: 
Rigeligt med vand hjælper kroppen til at udnytte madens kostfibre bedre, så vi undgår forstoppelse.
Huden:
Huden er det største organ i menneskekroppen og består af 70 % vand. Hver dag mister vi meget vand, som fordampes gennem huden. Når vi ikke drikker vand nok udtørrer huden, hvilket kan give irritation, kløe og rødme.

Er du tørstig efter mere viden?

Fødevarestyrelsen – Hvad skal dit barn drikke?