Kender du dit vandforbrug?  Vi bruger i gennemsnit omkring 350 liter vand dagligt. Men hvad bruger vi alt den vand til? Find svaret her på siden, som handler om vores vandforbrug .

Sådan står det til i Danmark

Danskernes vandforbrug i hjemmet er i gennemsnit omkring 100 liter vand om dagen pr. person. Forbruget i Danmark er faldet til omkring halvdelen siden  1080erne hvor den gennemsnitlige forbrug lå på omkring 200 liter vand pr person om dagen. 

Sådan står det til i Verden

Vandforbrug er steget over hele verden med ca. 1% pr. År siden 1980’erne, drevet af en kombination af 

  • befolkningstilvækst, 
  • socioøkonomisk udvikling 
  • ændrede forbrugsmønstre

Den globale efterspørgsel efter vand forventes at fortsætte med at stige med en lignende hastighed indtil 2050, hvilket tegner sig for en stigning på 20 til 30% over det nuværende vandforbrug niveau, hovedsageligt på grund af stigende efterspørgsel i industri- og indenrigs sektoren. 

Kilder: FN rapport 

 

 

Materialesamling

Her finder du mere viden om vandforbrug. 

Slider

Verdensmål

Vores vandforbrug har også betydning for verdensmålene, som handler om, hvordan vi kan skabe en bedre og mere bæredygtig verden.

Vi skal blive bedre til at bruge vandet effektivt. Der er gene-relt høj vandeffektivitet og lille spild i Danmark, men i in-dustrien kan både vand og energieffektivitet forbedres (sdg 6.4).
Hver dag bruger vi vand til at slukke tørsten, til at vaske os, og til at skylle ud i toilettet. Det har alt sammen stor betydning for vores sundhed og trivsel. (sdg 3)

Der arbejdes på højtryk med at finde ud af, hvordan der kan skabes mere bæredygtigt vandforbrug i byerne (sdg 11)
Ved at reducere madspild og nedbringe affaldsmængden betydeligt, gennem genbrug og genanvendelse, så sikrer vi et mere bæredygtigt forbrug af verdens vandressourcer. (sdg 12)
Når vi sparer på vores vandforbrug, så hjælper vi også med at reducere energiforbrug og dermed til at opnå lokale og nationale klimamål.
Meget af det mad og bomuld, som vi forbruger bliver dyrket i lande, hvor der sjældent falder regn og derfor dyrkes med kunstvanding med vand fra søer og åer. Det har fatale konsekvenser for livet på disse områder. (sdg 6.4).
Slider