Vandets vej til vandhanen
Vores drikkevand er helt unikt, fordi det kommer fra grundvandet og har kun været gennem en meget simpel behandling inden, det kommer ud af vores vandhaner.
Forurening af grundvandet fører desværre jævnligt til lukning af vandboringer. Men heldigvis er der stor fokus på, hvordan vi kan beskyttelse grundvandet i Danmark og bevare den simple vandbehandling.
Sådan står det til i Sorø
Sådan står det til i Danmark
Danmarks kvalitet af drikkevand er overvejende rigtig god. Når regnvandet siver ned i undergrunden renses det effektivt ved at trænge ned gennem jordens forskellige jordlag.
Danmark fik som det første land i verden en vandforsyningslov i 1926. I dag er størstedelen af danskerne er tilsluttet en fælles vandforsyning. Vandforsyningen sikrer rent drikkevand. Danmark er et af de lande som har investeret i den nødvendige infrastruktur når det handler om transport vand, som sker gennem rørvand. Ifølge FN er det den billigst måde at transportere vand på.
Udfordringer:
- Lukning eller sløjfning af drikkevandsboringer
- Sløjfning af brønde
Brugen af sprøjtegifte og forurening af landområder, gør at grundvandet forurenes i mange år fremover og føre til enten en midlertidig lukning eller en sløjfning af boringen. Der stilles krav til en brønd, da en utæt brønd kan være en transportvej for forurenende stoffer til grundvandet.
Verdensmål 6.1: I 2030 skal alle have lige adgang til sikkert drikkevand, til en overkommelig pris.
Beskyttelsen af grundvandet i Danmark sker i samarbejde mellem staten, kommunerne, Vandforsyningerne og Regionerne. Forvaltningen og vidensinstitutioner indenfor grundvandskortlægning og vandforsyning er Danmark blandt verdens førende på dette felt.
Kilder:
Miljø- og fødevareministeriet, Miljøstyrelsen, Regionernes videncenter for miljø og ressourcer, Danva.
Sådan står det til i verden
Mange af verdens søer, floder og vandløb og kystvande vurderes til at være hårdt belastet. Vand i naturen anvendes i dele af verden til transport på floderne, vandkraft og til kunstvanding.
Udfordringer:
- En for høj koncentration af spildevand i søer, vandløb og floder
- Kunstvanding
- Opstemning af vandkraft
Forureninger i form af udledning af spildevand, kunstvanding og opstemning af vandkraft har alle en skadevirkning på økosystemets tilstand i floder og søer. Når vandniveauet i søer og vandløb falder i kraft af kunstvanding, betyder det samtidig at spildevandet ikke kan fortyndes i en sådan grad at koncentrationen er for højt og ødelægger som følge leverstederne for mange planter, dyr og fisk. Ved opstemning af vandkraft forandrer man vådområder i en sådan grad af det truer med at udrydde de arter, der lever der.
Verdensmål 6.6 handler om at beskytte og genoprette økosystemer, der har betydning for vandet, inklusiv bjergområder, skove, vådområder, floder, søer og kilder til grundvand. I EU´s vandpolitik er de vigtigste prioriteter at forbedre vandkvaliteten. EU har derfor iværksat foranstaltninger, der skal bidrage til at genetablere vandområdernes naturlige tilstand.
Kilder:
Astra, IOP rapport , Europa kommission, Det Europæriske miljøagent, Europa kommission

Vi er lige nu igang med at samle viden ind til beskrivelse af søer, vandløb og Kildevæld Sorø. Kender du til viden, som bør være her, så hører vi meget gerne fra dig. Klik her.
Søer og vandhuller i Sorø
Udforsk vandets vej til vandhanen
Tag på opdagelse i dit lokal område og udforsk, hvordan dit drikkevand kommer frem til vandhanen.
Udforsk hvor drikkevandet kommer fra på Frederiksberg, Sorø
Løs missioner undervejs: Byg en minivandboring, smag råvand, lav et vandværk på flaske og hjælp de uvidende vandskurke
Vi udvikler flere VANDekspeditioner
Dyk ned i Viden i børnehøjde
Vi samler materialer fra mange forskellige virksomheder, organisationer og mennesker, der formidler viden om vandets vej til vandhanen. Her kan du finde små film og andet materiale, som er overskueligt og nemt tilgængeligt.
Verdensmål
Verdensmål 6.6 og vandets vej til vandhanen
Den danske vandsektor sikrer at vi får rent vand til en rimelig pris. Dansk...
Verdensmål 3 og vandets vej til vandhanen
Forsyningselskaberne i Danmark sikrer rent vand til f.eks. husholdninger,...
Verdensmål 7 og vandets vej til vandhanen
De danske forsyningsselskaber anvender og er med til at udvikle...
Verdensmål 13 og vandets vej til vandhanen
De danske forsyningsselskaber bidrager til en CO2-neutral vandsektor og dermed...
Lokal alliance
Globale ambitioner
En fælles indsats. Børn, forældre, lærere, naturvejledere, foreninger, kommunen, virksomheder, og vandeksperter bidrager med stort engagement, indhold, faglig viden og ideer til aktiviteter, der øger børn og voksnes bevidsthed om vands betydning og giver inspiration til, hvordan vi alle sammen kan være med til at sikre rent vand til fremtidens generationer lokalt og globalt.
Indholdet udvikles løbende i takt med, at der findes økonomisk finansiering og faglige ressourcer. Her kan du se, hvem der har bidraget til indhold og materialer under temaet ‘Vand i naturen Sorø’:


